תולדות הבית

ב-1977 הפקידה ממשלת ישראל בידי יד לוי אשכול את מבנה מעון ראש הממשלה הראשון, אשר ייעודו נקבע להקמת משכן קבע עבור פעילות להנצחת זכרו ופועלו של לוי אשכול. בית לוי אשכול - מרכז המבקרים האינטראקטיבי העתיד להיפתח לציבור בשלהי 2016 - ישמש להנחלת רעיונותיו ומעשיו של אשכול בפועלו למען ההתיישבות, הביטחון ופיתוח התשתיות בישראל. יחודו של הבית נובע הן מחזותו המיוחדת ומצביונו הארכיטקטוני והן מזהות דייריו - ראשי ממשלת ישראל. שיקום ושימור הבית הוא מיזם משותף של יד לוי אשכול והחברה להגנת הטבע ובתמיכת משרד ירושלים ומורשת.

היסטוריה ואדריכלות

לוי אשכול בחדר העבודהמעון ראש הממשלה ברחוב בן מימון בירושלים נבנה ב-1933 עבור יוליוס ג'ייקובס, בכיר בפקידות הממשל הבריטי וסגן מושל ירושלים. הבית תוכנן על ידי האדריכל בנימין צייקין ותואר בספרו של האדריכל דוד קרויאנקר באופן הבא: "על המגרש נבנה בית דו קומתי מבטון ומטיח, כפי שהיה נהוג בזמנו, ועוצב בשני סגנונות שונים. החזית המזרחית הפונה לגינה נבנתה בסגנון קלאסי ים-תיכוני שהמאפיין הבולט שלה הוא מרפסת מקורה עשויה קשתות רחבות. החזית הדרומית, הפונה לשדרה, נבנתה בסגנון מודרני וישר זווית. בבית שישה חדרי שינה, חדר אורחים וחדר אוכל. סביבו טופח גן גדול שבקצהו מוסך למכוניות ומבנה נפרד ששימש כחדר כביסה". בשונה מן המקובל בירושלים, המבנה נבנה בטון מזוין ללא חיפוי אבן.

ב-1946 נהרג יוליוס ג'ייקובס בפיצוץ מלון המלך דוד. משפחתו יצאה את הבית ובשנים הבאות הוא הושכר על ידם למטרות ציבוריות שונות. בתחילה שימש לפעילות הסוכנות היהודית ומועדון חובבי התיירות, וב-1950 הוסב על ידי ממשלת ישראל לשמש כמעון ראש הממשלה. בשנים הבאות אוכלס המבנה על ידי ראשי הממשלה דוד בן-גוריון, לוי אשכול וגולדה מאיר. בימי כהונתו של משה שרת כראש הממשלה, האחרון נותר להתגורר במעון שר החוץ ובתקופה זו ניתנה זכות הדיור בבית לשר האוצר לוי אשכול ולרעייתו אלישבע. בתקופה זו גם שופץ המבנה.

עם סיום כהונתה של מאיר, ב-1974 הועתק המעון למבנה חדיש והבית המיותם הוקדש לפעילות יד לוי אשכול, למימוש מטרותיה להנצחת זכרו ופועלו של ראש הממשלה אשכול.

תיאור המבנה

הבית תוכנן כווילה דו קומתית בת חמישה חדרים: בקומת הקרקע חלל אירוח, חדר אוכל וחדר שינה ובקומה העליונה שני חדרי שינה וחדר עבודה מרווח.

מרפסת הגןבפנימיותו של הבית בולט ניגוד חריף בין המידות הנדיבות של חדרי האירוח לבין מידותיהם הצנועות של שלושת חדרי השינה. הסלון וחדר האוכל שבקומת הקרקע וחדרי העבודה עם המרפסות הפונות לחזית הגן הנם חדרים רחבי ידיים ולעומתם נבנו חדרי השינה כחללים סמליים ובהם ארונות קיר צמודים. בשתי הקומות יציאה למרפסות הפונות אל גינת הבית ובקומת הקרקע ניתנה גישה מחדר המטבח אל חצר אחורית צרה המהווה דרך גישה אל חדר הכביסה ואל המוסך. 

חדר הכניסה וגרם המדרגות הצמוד לו מהווים יחידה ארכיטקטונית בפני עצמה. שלוש מדרגות הכניסה אל הבית מוסגרו ביציקות שיש מלאכותיות והשוו לכניסה מראה מרשים וצנוע בו זמנית. דלת הכניסה המקורית של המבנה עוצבה גם היא בסגנון אר-דקו בעץ וחלל הכניסה מוקף ארבעה חלונות מלבניים אנכיים.

לאחר שינוי יעודו של המבנה למעון ראש הממשלה נוספו לו שתי תוספות: מקלט תת קרקעי ושתי בקתות שומר ששולבו בגדר ההיקפית. 

בשנים 2004-2002 עבר המבנה עבודות שיקום ראשוניות ונוספה לו קומה שלישית עם קירוי הגג השטוח. בשנים 2016-2015 יצאו יד לוי אשכול והחברה להגנת הטבע במיזם משותף לסיום שיקומו של המבנה ופתיחתו לציבור לאחר שנים ארוכות.